‘Anno 2017. De fossiele vegetatie in de Hoeksche Waard’

Dat is de titel van het ‘groeiende’ kunstwerk dat Theo Verhoeff speciaal voor deze tentoonstelling maakt; een driehoek in wisselend formaat. In zijn ‘piramides’, die te koop zijn, verwerkt hij wilde planten die anno 2017 in de Hoeksche Waard groeien. Bij elk kunstwerk hoort een certificaat dat hij maakt samen met bioloog Len Korenvaar-Offers uit Maasdam.

Tijdens de tentoonstelling (van oktober 2017 tot maart 2018) maakt de kunstenaar telkens nieuwe exemplaren met daarin plantensoorten, zoals Pastinaak, Bereklauw, Grote kattenstaart, akkerproducten (haver en tarwe), Rode klaver, Smeerwortel, grassen, waaronder natuurlijk riet en vele andere.

De driehoeken worden gebogen om zelfstandig te kunnen staan. Ze worden gemonteerd op een spiegel, die belichting geeft door de weerkaatsing van het licht. Het plantenmateriaal wordt opgesloten in het glas en door verbranding ontstaat een soort fossiel. De bedoeling is dat het landschap van de Hoeksche Waard als het ware wordt vereeuwigd. Het eeuwenlange trage proces van vorming van grondlagen wordt versneld en de aanschouwer kijkt naar een eeuwenoud stuk natuur.

Het is mogelijk om een driehoek te laten maken met daarin bijvoorbeeld (favoriete) planten uit eigen tuin of omgeving, De prijs van de kunstwerken is in volgorde van grootte 250, 350 en 450 euro. Ze kunnen per drie, maar ook afzonderlijk van elkaar worden gekocht.